ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

Online Μαθήματα Φυσικής

Τα online μαθήματα φυσικής είναι ιδιαίτερα μαθήματα που πραγματοποιούνται χωρίς ο καθηγητής να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον μαθητή.

Με τη βοήθεια του διαδικτύου και της τεχνολογίας, ο μαθητής αποκτά οπτικοακουστική επαφή με τον καθηγητή και παρακολουθεί το μάθημα από την άνεση του σπιτιού του.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν υπολείπεται της δια ζώσης. Ο καθηγητής παραδίδει τη θεωρία, διορθώνει ασκήσεις, λύνει τις απορίες του μαθητή, όπως ακριβώς και σε ένα ιδιαίτερο μάθημα που παραδίδεται στο σπίτι ή στο φροντιστήριο. Εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες της τεχνολογίας ο σύγχρονος εκπαιδευτικός δύναται να προσφέρει έναν νέο, αποδοτικό, ελκυστικό, προσιτό και προσβάσιμο τύπο μαθήματος σε όλους, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής.

Χαρακτηριστικά της εξ αποστάσεως διδασκαλίας

Ένα online διαδικτυακό μάθημα αποτελεί ένα κανονικό, διαδραστικό και «ζωντανό» μάθημα. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη, για τον σκοπό αυτό τεχνολογία, ο καθηγητής με τον μαθητή έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο.

Διδασκόμενος και διδάσκοντας επικοινωνούν απευθείας σε μια ενεργή και αμφίδρομη εκπαιδευτική διαδικασία. Ο μαθητής βλέπει τον πίνακα στον οποίο σημειώνει ο καθηγητής, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του. Η επίλυση αποριών, η παράδοση θεωρίας και η επίλυση ασκήσεων γίνονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Οι σημειώσεις και οι ασκήσεις παραδίδονται στον μαθητή άμεσα με ηλεκτρονικό τρόπο (χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.α.).

Σε τι πλεονεκτούν τα online μαθήματα;

 • Το μάθημα ή μέρος του, μπορεί να βιντεοσκοπηθεί. Ο μαθητής μπορεί να επαναλάβει, όσες φορές θέλει και όποτε θέλει, οποιαδήποτε σημεία της θεωρίας, ασκήσεων, μεθοδολογιών χρειάζεται.
 • Ο προγραμματισμός των μαθημάτων καθίσταται πιο ευέλικτος και άνετος. Πρακτικές δυσκολίες όπως ο περιορισμένος χρόνος του μαθητή, εξαλείφονται. Ο μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα από το σπίτι ή το γραφείο του.
 • Χρησιμοποιούνται τεχνολογία και εργαλεία εξειδικευμένα και εστιασμένα στην εξ αποστάσεως επικοινωνία και διδασκαλία. Με τον τρόπο αυτό:
  • Ενισχύεται η αμεσότητα της επικοινωνίας μεταξύ μαθητή και εκπαιδευτικού, με την καλύτερη δυνατή ποιότητα ήχου και εικόνας. Κατά συνέπεια, ο μαθητής νιώθει πως ο καθηγητής βρίσκεται δίπλα του.
  • Τα μέσα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (ηλεκτρονικός πίνακας, προσομοιώσεις κ.α.), αποδεικνύονται πιο ελκυστικά για τον μαθητή. Αυτός παραμένει συγκεντρωμένος στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή, με αποτέλεσμα το μάθημα να γίνεται αποδοτικότερο.
  • Επίσης, χάρη στη χρήση οπτικοακουστικών μέσων αφομοιώνονται με μεγαλύτερη ευκολία οι σύνθετες έννοιες. Στο πλαίσιο αυτό, ο μαθητής καλείται να αναπτύξει την κριτική αλλά και τη συνδυαστική σκέψη του αφού του παρέχονται όλα τα κατάλληλα ερεθίσματα.
  • Ο μαθητής τηρεί μόνο τις απαραίτητες σημειώσεις, αν χρειαστεί, αφού αποθηκεύονται κατευθείαν οι πληροφορίες του μαθήματος. Έτσι, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος που μπορεί να διατεθεί στις εκάστοτε ανάγκες που προκύπτουν.
  • Οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι ο συνοδοιπόρος των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες (ΔΕΠΥ – διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, δυσλεξία κ.α) στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι μαθητές νιώθουν αυτοπεποίθηση μέσα από τη χρήση των υπολογιστών καθότι αυτοί αποτελούν ένα μέσο εντελώς διαφορετικό από τα πυκνογραμμένα βιβλία που συχνά τους αποθαρρύνουν. Ως εκ τούτου, αποφορτίζονται και συμμετέχουν ενεργότερα. Η δυνατότητα της χρήσης ποικίλων μέσων (σχήματα, χρώματα, εικόνες) κατά τη διδακτική πράξη αυξάνει την προσοχή και το ενδιαφέρον τους για το μάθημα.
 • Ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας είναι πως δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Μαθητές που κατοικούν σε πιο απομακρυσμένες περιοχές έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν κατάλληλα για τις πανελλήνιες εξετάσεις, επί ίσοις όροις, όπως ακριβώς και αυτοί που ζουν σε μεγαλουπόλεις και έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε εκπαιδευτικές παροχές.
 • Τέλος, οι ενημερώσεις γονέων πραγματοποιούνται χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία, κατόπιν συνεννοήσεως μαζί τους σε ένα ευπροσάρμοστο πλαίσιο αποδεσμευμένο από τους περιορισμούς των πρόσθετων μετακινήσεων.

Τι χρειάζομαι για να παρακολουθήσω ένα διαδικτυακό μάθημα;

Για να πραγματοποιηθεί ένα online μάθημα, ο μαθητής θα χρειαστεί να έχει τα εξής:

 • Ηλεκτρονικό υπολογιστή, laptop ή tablet
 • Ευρυζωνική σύνδεση στο internet (adsl ή vdsl)
 • Ακουστικά
 • Μικρόφωνο
 • Web Camera
 • Εφαρμογή Voip (Skype, Viber, Zoom κ.α) (προαιρετικό)
 • Εφαρμογή περιήγησης διαδικτύου (Firefox, Chrome κ.α)
 • Διεύθυνση email (προαιρετικό)

Να σημειωθεί πως κάποιες από τις ανωτέρω προϋποθέσεις, συνδυάζονται μεταξύ τους. Ένας μαθητής με λάπτοπ ή τάμπλετ, δεν χρειάζεται κάποια web camera, ή μικρόφωνο, μιας και αυτά βρίσκονται ενσωματωμένα στο μηχάνημα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε δυσκολίες ή απορίες  όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι  του online μαθήματος, μπορείτε να επικοινωνήσετε για να σας καθοδηγήσουμε.

Εν κατακλείδι, στις μέρες μας τα διαδικτυακά (online) μαθήματα φυσικής αποτελούν μέρος της ρουτίνας μας. Μένουμε στο σπίτι, εργαζόμαστε από το σπίτι, μαθαίνουμε από το σπίτι, διδάσκουμε από το σπίτι. Ειδικότερα τώρα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί την καλύτερη δυνατή επιλογή για όλους. Οι μαθητές κρατούν επαφή με το αντικείμενο διδασκαλίας, οργανώνονται και κατευθύνονται προς την επιτυχία με τη βοήθεια των έμπειρων και καταρτισμένων στις online τεχνολογίες καθηγητών, από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού, με το πάτημα ενός κουμπιού.